Известие

Collapse
No announcement yet.

Вихрови клапи 1.9 JTDm варианти

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

Те и моите бяха спрени и лостчето откачено и фиксирани в отворено положение. Моите са минали през мотора, като единствения проблем от тях е че са повредили леко топлата перка на турбото,и от тогава се разсвири при развъртане, но извадих късмет че не удари клапани или подби бутало.

Comment

Точно това ме интересуваше,дали има опастност след като не работят вече дали може да стане беля.Мерси.
      156 2.4 JTD SW 140 подивели бизона -ex.
      147 1.9 JTDM 150 дивИ прАсци -ex.
      159 2.4 JTDM SW Qtronic 200 говеда

Comment

При мен всичките клапи се бяха счупили и паднали някога, някъде си по веригата. Следващият момент който неминуемо идва е , че оста на някоя клапа спира да се върти в някакво положение и колата влиза в авариен режим , както беше при мен. Това е задължителен разход по тоя кола, но не се обяснява на хората както трябва при първоначална смяна на ремъци, ролки.

Първоначално публикувано от undy Покажи съобщение
        Тъпото е,че е обслужена и всичко е сменено скоро.
        На мен ми е ясно,че трябва ,а и е по-добре да се махнат въпросните клапи,но след като не работят,как биха се счупили?Преди 4000км са боднали нов DPF и са изчистили EGR-а,нов алтернатор,нова хидр.рейка...не са пестени пари.
        ALfa Romeo 166-2.4 JTD 99

Comment

Първоначално публикувано от athilaaaaa Покажи съобщение
          При мен всичките клапи се бяха счупили и паднали някога, някъде си по веригата. Следващият момент който неминуемо идва е , че оста на някоя клапа спира да се върти в някакво положение и колата влиза в авариен режим , както беше при мен. Това е задължителен разход по тоя кола, но не се обяснява на хората както трябва при първоначална смяна на ремъци, ролки.
          При мене нищо не се върти и движи.Лоста е застопорен,клапите не работят,връзка между моторчето и лоста няма.Дали върти във въздуха или нещо друго не знам,колата не е в авариен режим.Затова питах "как би се счупило нещо ,което не работи".....но явно е възможно,щом вече се е случвало...при колегата отгоре.

Comment

Представяш ли си някой преди теб вече да ги е изкормил
            AR 145 , 1.6 , 76 kw- ex; GT 1.9 JTD 110 KW
            Posted by Bat Vas:Алфиста трябва да има минимум две коли, ако не иска да ходи с градски транспорт от време на време.
            sigpic

Comment

То би трябвало да се вижда отгоре ако ги няма. Самото "лостче" което ги движи се държи именно за клапите. Щом лоста е там, то и клапите са отдолу в колектора. Аз мислих по въпроса с вадене на място без разглобяване, принципно е възможно защото излизат нагоре, стига да имаш сила и място да ги изскубиш. Въпроса веднага който следва е как ще се затапят отворите. Някой ползват тапи за блок, което също е възможно на място. При мен обаче съборихме мотора с кутията заради смяна на съединител + маховик и ми беше по-лесно да подготвя другия си колектор през това време (защото имам още един мотор 2.4/20V на части) на стругар който направи тапи с резби + лепило и стана муцка, та така нещата станаха бързо без много умуване и гимнастики.
              Alfa Romeo 159SW 2.4JTDm/20V 200* коня + 1 магаре зад волана.
              Ако искаш да си бърз-тръгни сам, ако искаш да стигнеш далеч-тръгни с приятели!!!
              Горе главата, нищо че е празна...

Comment

Моята май е с тапи.В протокола от обслужването са изписани и 5бр. тапи, които предполагам, че са били за там?
                Alfa Romeo 159 SW 2.4 JTDmQ 200 к.с.

Comment

Първоначално публикувано от stelt Покажи съобщение
                  Представяш ли си някой преди теб вече да ги е изкормил
                  Бе там са си ..но се надявам,както са застопорени и неработещи,да са се запекли от сажди и да са се зациментирали и да не изпаднат следващите няколко хиляди км. Щом е сухо и чисто около тях,значи за момента няма страшно...не че съм напълно спокоен де

Comment

Гледам, че вече се продават и колектори без вихрови клапи, отворите са заварени.
                    Не всички, които се скитат, са изгубени.

Comment

Това към колегата Mirchozo

Осите на клапите излизат нагоре чак след като си развил самите пеперудки, ако издърпаш осите и по някаква причина успееш пластмасовите клапи къде ще паднат според теб освен вътре в мотора? Клапите излизат само напред към отворите на колектора към главата.

Comment

Първоначално публикувано от pi4_s_bravo Покажи съобщение
                        Това към колегата Mirchozo

Осите на клапите излизат нагоре чак след като си развил самите пеперудки, ако издърпаш осите и по някаква причина успееш пластмасовите клапи къде ще паднат според теб освен вътре в мотора? Клапите излизат само напред към отворите на колектора към главата.
                        Не е баш тъй ама, аз лично ги извадих през дупките заедно с пласмасовите им втулки които са и държачите им за самия колектор.Колектора не беше на мотора както казах, но не съм ги вадил през отворите на колектора откъм мотора. Имам колектор със здрави клапи и мога да го снимам и покажа как се вадят, макар че предпочитам да не го правя по простата причина че искам да си стои така за момента защото са си здрави и в прилично здраве. Говоря за алуминиев колектор на 2.4/20V
                        Ако искаш да си бърз-тръгни сам, ако искаш да стигнеш далеч-тръгни с приятели!!!

Comment

При 1.9 алуминиевия колектор няма такъв начин за вадене. На свален колектор се развива 2-те болтчета на всяка клапа ,тя пада напред през отвора към главата и чак тогава се вади нагоре оста на клапата. 3 такива колектора имам, един сложих на Кромата, втория е в раздел продава , и още един имам който не е заварен все още. При положение че отвора за оста е да кажем условно 10мм, няма как от там да мине клапата широка поне 20мм. Ако някой държи мога и да измеря точните отвори и размери за да не се заблуждават хората и да вземат да пробват.

Comment

Ето при мен как са. Моите ги изкормих с 2 прави отвертки. Излизат заедно с пласмасовата втулка между клапата и колектора, на която си има О-пръстенчета и едни тънки тенекийки срещу самоизваждане. Явно са няколко вида колектори. Мъри навремето беше писал че са 3 вида, може би оттам идва неразбирателството, както и да е.
                            Attached Files

Comment

При теб основата на клапата е доста по-голяма , може би затова излизат. При 1.9 както казах разликата е двойна и няма как да мине по тоя начин с дърпане нагоре. Няколко пъти срещам колектор за 1.9 но от две части, като повечето е пластмаса и самите клапи отгоре не се виждат а май са отдолу, него обаче не го намирам никъде като нова резервна част, само оня алуминиевия се предлага.

Comment

Гледам тук са се навъдили доста специалисти, ще добавя само, че колекторите се делят на 2 вида, пластмасов и алуминиев. Алуминиевите колекто през годините са 3 вида. Пластмасовия е един модел. Това за 1.9 мотора
                                При 2.4 пластмасов колектор така и не се слага. Там са 3-те вида през различните години, все алуминиеви.
                                Alfa 33 1.7 16V QV `85г. карбураторен бензинояд

Comment

Working...
                                X